Skocz do zawartości

Przepis na Zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami oraz sosem beszamelowym.


Bozydar
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

  • Globalny Moderator

Witam Społeczność!
Przychodzę do was z przepisem, ale na słono! 
Dzisiaj mam do przedstawienia zapiekankę z mięskiem mielonym i warzywami z sosem beszamelowym. 
Sama praca przy tym jest dość czasochłonna, oraz czas oczekiwania na gotową zapiekankę również jest długie.
Ale mimo wszystko, danie samo w sobie jest pyszne! :D 

Czas przygotowania: 60/70 minut
Temperatura oraz czas pieczenia: 180 stopni/55 minut

Składniki:

2 opakowania warzyw na patelnię( rodzaj zależy od Waszych upodobań)
2 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
3/4 ząbki czosnku 
4 łyżki oleju 
sól oraz pieprz 

Sos beszamelowy:

 2 szklanki mleka
 10 dag startego żółtego sera
 1 czubata łyżka masła

 1 czubata łyżka pszennej mąki
 szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
sól oraz pieprz 

oraz do posypania 5 dag startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Krok pierwszy

Mrożone warzywa na patelnię przesyp na duży talerz i odstaw do rozmrożenia.

Krok drugi

Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka. Czosnek pokrój na cienkie plasterki.

Krok trzeci

Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż często mieszając przez 3 minuty, aż cebula zacznie się szklić. Dodaj mięso do cebuli i wymieszaj. Mięso smaż, aż całkowicie zmieni swoją barwę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, zestaw z ognia.

Krok czwarty

W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając smaż przez pół minuty. Rondel zestaw z ognia i wlej powoli mleko, nie przestając mocno mieszać. Rondel postaw na ogniu i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia - chwilę pogotuj. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałkę. Do sosu dodaj starty ser i wymieszaj.

Krok piąty

Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa i smaż co jakiś czas mieszając, aż kulki szpinaku się całkowicie rozmrożą.

Krok szósty 

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Do naczynia włóż połowę warzyw, na nich rozłóż mięso z cebulą (pamiętaj aby odcedzić mięso od sosu, który został po sparzeniu). Przykryj pozostałymi warzywami, wlej sos.

2.thumb.jpg.dabce0cad0426f13169041ee2ee78081.jpg

Krok siódmy

 Wstaw na 55 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp żółtym serem.

3.thumb.jpg.425f10406173047dc5250c3a9b6553d5.jpg

Krok ósmy 

Podawaj danie z sałatką z rukolą, pomidorami oraz ogórkiem.

Tak wygląda gotowanie danie:

Zapiekanka z sosem beszamel i mięsem mielonym - PrzyslijPrzepis.pl

Smacznego kochani!!! ❤️

  • Lubię to! 3

image.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, HromaK napisał:

Ja umiem tylko parówki w mikrofali

 

ja w czajniku

  • Lubię to! 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość BlancioR

Kurła aż głodny się zrobiłem 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...