Skocz do zawartości

[ Przepis ] - Ciasto mandarynkowe


Cukierkoova
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

0d620130e82e0b2a1ccd0e31a5546cd2_365004_5c02e9a7288fe_wm.jpg

4475_tik.png Składniki 4475_tik.png
1 szklanka (150 g) mąki pszennej
1/4 szklanki (45 g) mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3/4 kostki (150 g) masła
4 jajka
2 mandarynki (najlepiej klementynki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego
mała szczypta soli
Góra:
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka masła
1 łyżka wody
3-4 mandarynki (najlepiej klementynki)
Dodatkowo:
tłuszcz i mąka do wysmarowania i obsypania formy
cukier puder

4475_tik.png Przygotowanie 4475_tik.png
 

1) Przygotować formę: dno wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć pierścieniem, całość wysmarować tłuszczem i dokładnie obsypać mąką.
Rozmiar blachy forma o średnicy 22 cm

3653_alertNew.png Góra 3653_alertNew.png

2) Mandarynki na górę bardzo dokładnie umyć, obrać ze skórki (staramy się pozbyć jak najwięcej białej części) i podzielić na cząstki.

3) Na patelni z grubym dnem rozpuścić cukier z wodą na średniej mocy palnika i chwilę pogotować, aż całość się zarumieni (nie mieszamy). Następnie dodać masło i energicznie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej.

4) Na koniec wrzucić przygotowane cząstki mandarynek, wymieszać, smażyć jeszcze ok. 5 min.

5) Przestudzonymi owocami w karmelu równomiernie wyłożyć dno przygotowanej formy.

3653_alertNew.png Ciasto 3653_alertNew.png

6) Mandarynki do ciasta bardzo dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i otrzeć skórkę tak ok. 1 łyżki. Następnie owoce obrać ze skórki (staramy się pozbyć jak najwięcej białej części), usunąć ewentualne pestki i zmiksować blenderem na jednolitą masę – powinno powstać ok. 1/2 szklanki mandarynkowego, rzadkiego musu.

7) Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.

8) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie pastę waniliową/aromat waniliowy, otartą skórkę z mandarynek oraz przygotowany mus.

9) Na koniec dosypać partiami przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszać, tylko do połączenia składników.

10) Ciasto przelać do formy, na mandarynki i całość piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

11) Upieczone, wystudzone ciasto przełożyć na paterę lub deskę do góry dnem, zdjąć papier i delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

@ JAMI przepis podany, śmigaj robić ciasto XD

  • Kocham to! 4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przepisy takie są:

**wpisujesz na google "łatwy przepis na ciasto"**
przepis na ciasto: przygotuj 2 mandarynki z drzewa rosnącego przy kraterze wulkanu i dodaj 2 szklanki mleka z kokosa który rośnie 32,6m od atlantydy" 
xDDD

  • Kocham to! 1

0645629928af2616a5b777c1bc29b712.gif.38270507e34ab505a4b9bf7964a3addb.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Globalny Moderator

Moja ex teściowa na pewno mi zrobi bo od Ciebie to raczej się tych smakołyków nie doczekam.

  • Haha! 1

image.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...