Skocz do zawartości

Przepis na Ciasto z Marchwi.


Bozydar
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

  • Globalny Moderator

Witam użytkowników!

Ciasto Marchewkowe

Ciasto marchewkowe | AniaGotuje.pl

Ciasto marchewkowe - przepis jest prosty, a ciasto wilgotne i pyszne. Udaje się wyśmienicie! Do tego jest z orzechami i lukrem . To jedno z najpyszniejszych i najprostszych do wykonania ciast. Do tego piecze się je szybko. Sekret tkwi, jak zwykle, w doborze składników. Dlatego tak ważny jest sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe. Proporcje mają znaczenie. To ciasto, którym zajadają się  dzieci jak i dorośli.  A teraz was zapraszam na odrobinę  poezji na podniebieniu.

Ciekawostką jest, że ciasto marchewkowe jest szczególnie popularne w krajach anglosaskich, ale w Polsce od kilku lat robi prawdziwą furorę. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.

Sekretem wykonania tego ciasto jest to, że w smaku nie przypomina ono zupełnie ciasta z marchewką, kolorem zaś bliżej mu do piernika. Jego przygotowanie zaś jest proste. Przekonajcie się i wypróbujcie ten sprawdzony przepis !!

 

Aby upiec domowe ciasto marchewkowe potrzebujemy:

-średniej wielkości keksówkę

-papier do pieczenia



Przepis na ciasto marchewkowe: składniki na 12-14 kawałków:

2 jajka

1 szklanka cukru

3/4 szklanki oleju rzepakowego

1 szklanka mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka cynamonu

szczypta soli

2 szklanki startej i odciśniętej z nadmiaru soku marchwi

bakalie: rodzynki, posiekane orzechy włoskie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza, a keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

 

Przepis na ciasto marchewkowe z lukrem - krok po kroku:

1.Zmiksować jajka z cukrem.

2.Następnie dolać powoli olej i znów zmiksować.

3.Dodać mąkę, sodę, cynamon i sól i ponownie zmiksować.

4.Na koniec dodać marchew i bakalie – wymieszać do połączenia składników, na jednolite ciasto.

 

Czas przygotowania :

Ciasto marchewkowe przelewamy do formy i pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Na koniec ostudzone ciasto marchewkowe polewamy lukrem.
Przepis na lukier do ciasta marchewkowego:

 

-pół szklanki cukru pudru

-sok z 1 wyciśniętej cytryny

Cukier puder i sok z cytryny ucieramy w moździerzu. Jeśli jest za słodki, dodajemy jeszcze odrobinę soku z cytryny.

Efekt końcowy jest taki,że nasze podniebienie się rozpłynie z rozkoszy !😎

Bardzo Serdecznie polecam i Smacznego!!!

 

  • Lubię to! 1

image.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

logo 8-20.png

Temat ZAMKNIĘTY

"Jeśli nie zgadzasz się z tym postem - zgłoś go, a administrator lub moderator rozpatrzy go ponownie."

Z pozdrowieniami, Administracja Cs-Zone.pl

aWbWC8r.png.97c7192bebb839774ff44b3cef2112fd.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...