Skocz do zawartości

Przepis na naleśniki


Mikinov
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

SKŁADNIKI

1 szklanka mąki pszennej

2 jajka

1 szklanka mleka + 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej), wymieszane ze sobą, chociaż ja wolę po prostu proporcje 1:1 w jednej szklance

szczypta soli

3 łyżki masła lub oleju roślinnego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

WSKAZÓWKI

Do naleśników deserowych można dodać 1 łyżkę cukru, chociaż jeśli jecie je z nutellą lub słodkim dżemem nie ma to większego znaczenia, a wręcz odradzam, zapchacie się po kilku

Naleśniki

źródło: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/nalesniki/nalesniki.html i obserwacje przy gotowaniu

mikinov sygnatura.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@ Fifat.  ja już się  w gotowanie nie bawię, bo znowu będzie mi każdy mówić jakie niejadalne :98auyhwd:

  • Dzięki! 1
  • Smutno mi! 1

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...