Skocz do zawartości

Ciasto czekoladowe na Guinnessie


Mikinov
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

Ciasto:
250ml ciemnego piwa Guinness (w zastępstwie inne, ciemne piwa !gorszy efekt!)
250g masła
75g kakao
350g cukru

140ml gęstej, kwaśnej śmietany
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
275g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa (opcjonalna, ja nie robię bo nie moge się powstrzymać, żeby zjeść...):

200g serka kremowego typu Philadelphia
50g cukru pudru
trochę czekolady gorzkiej do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Piwo wlać do dużego garnka. Dodać masło i podgrzewać, mieszając, aż masło się rozpuści. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać cukier i kakao. Wymieszać.
  2. Osobno ubić śmietanę, jajka i cukier waniliowy. Dodać do garnka z piwem. (Wlałam do piwa lekko ciepłego, ciągle mieszając trzepaczką).
  3. Mąkę wymieszać z sodą. Przesiać do garnka z piwem i wymieszać (nie za długo, tylko do połączenia się składników).
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto po upieczeniu wyciągnąć na blat i pozostawić w formie do ostygnięcia.
  5. Gdy ciasto ostygnie, utrzeć serek z cukrem pudrem na jednolitą masę. (Miksując krótko mikserem lub mieszając trzepaczką lub łyżką). Polewę wyłożyć na ciasto. Z góry posypać startą na tarce czekoladą.
  6. Ciasto przechowywać w lodówce.

przepis i zdjęcia: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/294-ciasto-czekoladowe-na-guinnessie

  • Dzięki! 1

mikinov sygnatura.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...