Mikinov Napisano 15 Października 2021 Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Składniki: Ciasto: 250ml ciemnego piwa Guinness (w zastępstwie inne, ciemne piwa !gorszy efekt!) 250g masła 75g kakao 350g cukru 140ml gęstej, kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 275g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa (opcjonalna, ja nie robię bo nie moge się powstrzymać, żeby zjeść...): 200g serka kremowego typu Philadelphia 50g cukru pudru trochę czekolady gorzkiej do posypania Sposób przygotowania: Piwo wlać do dużego garnka. Dodać masło i podgrzewać, mieszając, aż masło się rozpuści. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać cukier i kakao. Wymieszać. Osobno ubić śmietanę, jajka i cukier waniliowy. Dodać do garnka z piwem. (Wlałam do piwa lekko ciepłego, ciągle mieszając trzepaczką). Mąkę wymieszać z sodą. Przesiać do garnka z piwem i wymieszać (nie za długo, tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto po upieczeniu wyciągnąć na blat i pozostawić w formie do ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, utrzeć serek z cukrem pudrem na jednolitą masę. (Miksując krótko mikserem lub mieszając trzepaczką lub łyżką). Polewę wyłożyć na ciasto. Z góry posypać startą na tarce czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. przepis i zdjęcia: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/294-ciasto-czekoladowe-na-guinnessie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikinov Napisano 18 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi