Skocz do zawartości


Mikinov
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

SKŁADNIKI:

  • porcja: 8 sztuk
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli (ew.)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (ja używam słonecznikowego)
  • pomiędzy 1,2 i 1,5 szklanki mleka (indywidualnie, ja daję 1,5)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy
  2. Wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko
  3. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto można odstawić na około 15/30 minut (opcjonalne)
  4. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty (przynajmniej dla standardowej gofrownicy)
  5. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni
  6. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę/talerz. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym albo podawać z ulubionymi dodatkami (dla mnie nutella)

image.jpeg

źródło: https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/gofry/gofry/przepis.html oraz doświadczenie w kuchni

Edytowane przez Mikinov
takie dobre, że aż literówkę zrobiłem
  • Lubię to! 1
  • Kocham to! 1

mikinov sygnatura.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Globalny Moderator

Smaka mi zrobiłeś chamie zbolały : (

 

  • Dzięki! 1

image.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kupię gofrownicę PW

  • Dzięki! 1
  • Haha! 1

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...