Skocz do zawartości

TEMAT ZAMKNIETY [Piłka ręczna] Patryk Rombel został zwolniony

Marcin3k

Rekomendowane odpowiedzi

Związek Piłki Ręcznej w Polsce poinformował oficjalnie, że zakończy współpracę z Patrykiem Romblem, którego kontrakt wygasa z końcem marca. Ten był selekcjonerem męskiej reprezentacji przez cztery lata. Ostatnio prowadził ją w styczniowych mistrzostwach świata.

ewewe.jpg

Rombel jako szczypiornista całą karierę związany był z MMTS Kwidzyn. Tam w 2015 roku rozpoczął też drogę trenerską. Drogę, która szybko zaczęła zmierzać ku reprezentacji.

W 2016 roku dołączył do sztabu szkoleniowego, a od 2017 roku prowadził kadrę B. 26 lutego 2019 roku zastąpił Piotra Przybeckiego na stanowisku selekcjonera reprezentacji Polski.

Niedługo później awansował z biało-czerwonymi na mistrzostwa Europy 2020. Polacy zakończyli je na 21. miejscu, po porażkach ze Słowenią, Szwajcarią i Szwecją. Dwa lata później na Euro osiągnął lepszy wynik. Polacy wyszli z grupy (pokonali Austrię i Białoruś), a imprezę ostatecznie zakończyli na 12. pozycji.

W międzyczasie, w 2021 roku, był na mistrzostwach świata w Egipcie. Polacy spisali się tam nieźle. Wysoka wygrana z Brazylią, minimalna porażka z Hiszpanią czy remis z Niemcami wlały w serca kibiców nadzieje, że niebawem biało-czerwoni mogą znów liczyć się na świecie.

Niestety, podczas mistrzostw świata rozegranych na własnej ziemi wcale nie było lepiej. I tym razem musieliśmy zadowolić się nieznaczną, lecz wciąż porażką z Francją oraz zwycięstwami ze słabszymi reprezentacjami. Ostatecznie Polacy zajęli 15. miejsce.

Od razu po odpadnięciu pojawiły się spekulacje, że Rombel może stracić stanowisko. W poniedziałek 6 lutego Związek Piłki Ręcznej w Polsce rzeczywiście zdecydował się na taki krok.

– Po szczegółowej analizie sytuacji i konsultacjach z Zarządem ZPRP zdecydowałem, że kontrakt z trenerem Patrykiem Romblem nie zostanie przedłużony. (...) W sporcie zawsze na koniec najważniejszy jest wynik – a tego zabrakło. Bardzo dziękuję Patrykowi Romblowi za prowadzenie reprezentacji i dotychczasową współpracę– oficjalna strona związku cytuje prezesa Henryka Szczepańskiego.

Rombel podziękował za współpracę. – Dziękuję prezesowi ZPRP za zaufanie i możliwość pracy z reprezentacją. Prowadzenie drużyny narodowej było dla mnie ogromnym zaszczytem i wyróżnieniem. Wierzę, że jako trener nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa i w przyszłości podejmę nowe wyzwania, także te służące rozwojowi polskiej piłki ręcznej 

• Smutno mi! 1

:marcinek:

[*]

• 1 miesiąc temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...